
První měsíce nového roku často přinášejí předsevzetí změnit stravovací návyky, detoxikovat organismus a začít žít zdravěji. Místo radikálních diet a přísných detoxikačních kúr však odborníci doporučují zaměřit se na dlouhodobě udržitelný a vyvážený jídelníček.
Klíčem k úspěchu je postupná a realistická změna návyků. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak začít, je zařazení více ovoce a zeleniny do každodenního jídelníčku. Dopřejeme tak svému tělu dostatečný příjem všech vitamínů a minerálních látek, které jsou pro tělo nepostradatelné.
Suchý únor jako odrazový můstek
Na novoroční předsevzetí, zbavit se zlozvyků a udělat pro sebe něco dobrého, navazuje tradice suchého února bez alkoholu, který pro naše tělo představuje poměrně velkou zátěž.
„Ethanol posiluje odpověď receptorů na inhibiční neurotransmiter GABA, čímž dochází k útlumu mozkové aktivity, a snižuje také funkci glutamátu, který hraje klíčovou roli v náladě, myšlení a společně s dopaminem, GABA, acetylcholinem, serotoninem a noradrenalinem reguluje také motoriku a rovnováhu. Z tohoto důvodu opilý člověk často není schopen plně ovládat své pohyby, mění chování a pociťuje značné zpomalení svého uvažování. Stav opilosti je velmi individuální. Odvíjí se od genetiky, hmotnosti a zda si jedinec před pitím dal něco k jídlu, či nikoliv. Obecně se ale uvádí v rozmezí, když hladina alkoholu v krvi dosáhne přibližně 0,3 až 1,2 promile," vysvětluje Ing. et Ing. Barbora Procházková, Ph.D., genetička, která se mj. zabývá také testování střevního mikrobiomu ve společnosti Chromozoom. Obzvlášť nebezpečný je alkohol právě pro střevní mikrobiom. Jeho pití snižuje počet prospěšných bakterií (zejména bakterie Lactobacillus a Bifidobacterium) a naopak podporuje růst patogenních druhů, jako jsou například Escherichia coli či Clostridium perfringens. Kvůli tomu mohou střeva ztrácet svou ochrannou bariéru, a stávají se tak propustná a náchylná k výskytu nejrůznějších zánětů.
Také hormonální systém není před pitím alkoholu plně v bezpečí. Při požití totiž dochází k narušení produkce testosteronu a estrogenu, což má značný vliv na správnou funkci metabolismu a regeneraci tkání. Genetička varuje, že rovněž dochází k poškození buněčných membrán a DNA. „Alkohol navíc snižuje hladinu důležitých antioxidantů, narušuje rovnováhu dopaminu a serotoninu, vyčerpává vitamíny B1, C, a hořčík a také zvyšuje zánětlivé procesy v těle," dodává.
Zdravá strava prodlužuje život
Namísto striktních očist je efektivnější zaměřit se na pestrou, vyváženou stravu, která poskytne tělu vše potřebné pro jeho správné fungování. Kvalitní jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny hraje klíčovou roli při prevenci chronických onemocnění a prodlužování života. Norská studie ukázala, že zdravé stravování už od mládí může prodloužit život až o 10 let u žen a o 13 let u mužů. A i ti, co začnou se zdravější stravou ve středním věku, mohou prodloužit svůj život o 6 až 10 let.1
Další celosvětový výzkum prokázal, že nezdravé stravování stojí za 11 miliony úmrtí ročně. Klíčovými riziky jsou vysoký příjem sodíku a nízký příjem ovoce, zeleniny a celozrnných potravin.2 Tato alarmující čísla zdůrazňují, jak zásadní roli hraje kvalita našeho talíře pro naše zdraví.
„Únorový restart nemusí být vždycky jenom o velkém odříkání. Stačí se zaměřit na stravu a doplnit polovinu svého talíře zeleninou nebo ovocem. Tento jednoduchý krok může mít výrazný vliv na zdraví a celkovou pohodu. Plánujte svá jídla dopředu, nakupujte sezónní a lokální potraviny a experimentujte s recepty, které vám přirozeně pomohou zvýšit podíl těchto zdravých složek ve stravě," radí Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře, jehož cílem je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování, a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin.
Průměrný Čech totiž konzumuje méně než 600 gramů ovoce a zeleniny denně. A to je méně, než doporučuje Společnost pro výživu ČR. Příjem ovoce a zeleniny v posledních letech podle údajů Českého statistického ústavu (ČSÚ) klesá, lidé omezují také jejich nákup. Motivovat lidi, aby alespoň polovinu talíře naplnili ovocem a zeleninou, má nová kampaň Půl talíře, kterou v polovině dubna loňského roku představil ministr zemědělství Marek Výborný spolu s lékařem Petrem Smejkalem a dalšími zástupci projektu. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo.
„Skoro polovinu úmrtí v ČR lze přičíst takzvaným behaviorálním rizikovým faktorům, tedy špatné stravě, kouření a konzumaci alkoholu," uvedl při představení projektu internista a infektolog, MUDr. Smejkal.
Vitaminová injekce pro tělo
Zelenina a ovoce jsou neodmyslitelnou součástí zdravého stravování. Obsahují řadu důležitých vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek, které podporují imunitní systém, zlepšují trávení a pomáhají tělu zvládat oxidační stres. Jejich pravidelná konzumace snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. typu a dalších závažných onemocnění.3
Ideální poměr zeleniny a ovoce by měl být 3:2. Díky vysokému obsahu vody a nízké energetické hodnotě jsou tyto potraviny vhodné i pro udržení optimální tělesné hmotnosti. Mimo to podporují pocit sytosti, což může pomoci při regulaci celkového kalorického příjmu.
Zdroje: Tiskové zprávy INSIGHTERS a MEDIA:LIST
Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu 12 měsíců v roce? Farma je držitelem národní značky kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Více na www.farmabezdinek.cz
Podle projektu Půl talíře nakupuie ovoce a zeleninu alespoň jednou týdně pouze 46 % Čechů, nejméně zástupci nejstarší generace 65+?
Literatura:
1. Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, Johansson KA (2022) Correction: Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLOS Medicine 19(3): e1003962.
2. Afshin, Ashkan et al. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet, Volume 393, Issue 10184, 1958 - 1972
3. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/
V březnu, konkrétně 5. a 6. 3. 2010, se v Brně konal vůbec první kongres Health communication. Z dochovaného programu se dozvíme, že mezi lektory byli PhDr. MUDr. Miroslav Krejčíř, Mgr. Jiří Jedelský nebo PhDr. Jarmila Daxnerová Kvapilová. Témata byla tedy nasnadě: Co vše je možné na první pohled zjistit o klientovi v lékárně, Stres v lékárně nebo Optimální komunikace farmaceutického asistenta. Vzpomínku Miroslava Krejčíře na začátky spolupráce se společností Health communication najdete mezi dalšími v článku BEZ SPOLUPRÁCE SE SKVĚLÝMI LIDMI SKVĚLOU AKCI NEUDĚLÁŠ! na aktuálním Magazínu. Historické fotografie z prvního brněnského kongresu si pak můžete prohlédnout na https://www.healthcomm.cz/ v oddíle ARCHIV. Ať jste již byli účastníky brněnského kongresu před 15 lety, nebo jste v té době zatím jen studovali, můžeme se opět v Brně všichni setkat toto jaro, a to v Quality Hotel Brno Exhibition Centre 9. 4. 2025, kde v jeden den proběhnou dva Pharmacy eventy - dopolední a odpolední, z nichž každý je samostatně akreditován u ČLnK.
Srdečně vás zveme na první, prezenční kongres roku 2025, který se bude konat 9. dubna 2025 v Brně, v Quality Hotelu Brno Exhibition Centre. Kongres bude rozdělený na dopolední a odpolední část, každá bude samostatně akreditována. Kongres je určený pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Opět se můžete těšit na kvalitní odborný program a na setkání s lektory, partnery i kolegy z lékáren. Registrovat se můžete již nyní na stránce organizátora: https://www.healthcomm.cz/. Při registraci můžete využít volný vstup přes kód Magazínu: MAG25BR