Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



EMOCIONÁLNÍ JEDLÍCI



Evropská kardiologická společnost přinesla na svých stránkách www.escardio.org zajímavé výsledky francouzské studie, která sledovala souvislost mezi stravovacími návyky a kardiovaskulárním poškozením. Zjistila, že jedení v reakci na úzkost nebo smutek je spojeno s poškozením srdce.

Pro zdraví srdce je důležité nejen to, co jíme, ale i to, proč jíme. Na základě výzkumu1 zveřejněného v časopisu ESC European Journal of Preventive Cardiologybylo zjištěno, že emocionální jedení bylo spojeno s kardiovaskulárními problémy a velkou měrou se o to zasadil stres.

„Emocionální jedlíci konzumují jídlo, aby uspokojili svůj mozek, nikoli žaludek," řekl autor studie, profesor Nicolas Girerd, koordinátor Centra klinického vyšetřování (CIC-P) a kardiolog z Fakultní nemocnice v Nancy ve Francii.

„Všímavé stravování může pomoci tento zlozvyk odstranit. Znamená to udělat si čas na jídlo, ať už o samotě nebo s ostatními, být v daný okamžik a vědom si toho, co děláte, a nenechat se rozptylovat telefonem nebo televizí."

"Stres může být jedním z důvodů, proč jíst v reakci na pocity místo hladu," řekla hlavní autorka Dr. Sandra Wagnerová, nutriční epidemioložka z CIC-P. „Víme, že emocionální jedlíci si méně uvědomují hlad a sytost, ale pozorné jedení přitahuje pozornost k těmto fyzickým pocitům. Fyzická aktivita - ať už procházka nebo intenzivnější cvičení - je dalším způsobem, jak se vyhnout emočnímu jedení, protože zmírňuje stres a poskytuje náhradní aktivitu. Pouhých 10 minut denně meditace nebo dechových cvičení může také pomoci uklidnit a snížit stres. Abych to shrnul, použijte tři M, abyste se zbavili návyku emocionálního jedení: pohyb, meditace a všímavé jedení," dodala Dr. Wagnerová. 

Jednalo se o první studii, která o 13 let později posoudila souvislost mezi stravovacím chováním zdravých jedinců a kardiovaskulárním poškozením. Studie zahrnovala 1 109 účastníků kohorty STANISLAS, do které byli v letech 1993 až 1995 zařazeni rodiče a dospívající v regionu Lotrinsko na severovýchodě Francie. Emocionální jedení, což je tendence k přejídání v reakci na negativní emoce, jako je smutek nebo úzkost, bylo hodnoceno pomocí holandského dotazníku stravovacího chování.

Měření kardiovaskulárního poškození zahrnovalo rychlost pulzní vlny karotid-femor a diastolickou dysfunkci, které indikují ztuhlost tepen a srdce. Podle předchozích studií je zvýšení rychlosti pulzních vln, což znamená tužší tepny, spojeno s vyšším rizikem srdečních chorob a mrtvice. Diastolická dysfunkce, což znamená, že se srdce po kontrakci nedostatečně uvolní, koreluje s větší pravděpodobností rozvoje srdečního selhání.

Asociace mezi emocionálním jídlem a kardiovaskulárním poškozením byly analyzovány po úpravě podle věku, pohlaví, úrovně vzdělání, diabetu, hypertenze, středního věkového rozdílu mezi měřením stravovacího chování a kardiovaskulárního poškození, indexu tělesné hmotnosti, hladin krevních lipidů, fyzické aktivity a dalších měření. stravovací chování a nástup kardiovaskulárních onemocnění během sledování.

Mezi 916 dospělými byl střední věk v době měření stravovacího chování 44,7 let a téměř polovinu (49,7 %) tvořily ženy. Medián doby mezi měřením stravovacího chování a kardiovaskulárním poškozením byl 13,4 let. Emocionální jedení bylo spojeno s vyšší rychlostí pulzních vln (tužší tepny) a 38% zvýšeným rizikem diastolické dysfunkce (tužší srdce).

...............................

Bylo zjištěno, že úroveň stresu je mediátorem souvislosti mezi emočním stravováním a diastolickou dysfunkcí.

...............................

Autoři provedli mediační analýzu, aby prozkoumali možná vysvětlení asociací. Zjistili, že úroveň stresu vysvětlila 32 % spojení mezi emočním jídlem a diastolickou dysfunkcí. 

„Systém odměny může být zvláště zapojen do emocionálního stravování, kde jídlo může snížit úzkost a pohodlné jídlo může otupit reakci na akutní stres," uvádí dokument.

Příjem energie nebyl zprostředkovatelem žádných asociací. Profesor Girerd vysvětlil: „Mohli bychom očekávat, že emocionální jedlíci budou konzumovat vysoce kalorická jídla, což by následně vedlo ke kardiovaskulárním problémům, ale nebylo tomu tak. Jedním z vysvětlení je, že jsme měřili průměrný příjem kalorií a emocionální jedlíci mohou ve stresu flámovat a jindy jíst méně. Tento yo-jo vzor může mít negativní účinky na srdce a krevní cévy ve srovnání se stabilním příjmem potravy."

Autoři dospěli k závěru, že snahy o prevenci kardiovaskulárních onemocnění by se měly zaměřit na stravovací návyky nad rámec nutričního obsahu. „Techniky, jak se vypořádat s emočním stravováním, se již používají k pomoci obézním jedincům. Naše studie naznačuje, že tyto strategie by měly být rozšířeny na všechny emocionální jedlíky bez ohledu na váhu, aby se později v životě zastavilo kardiovaskulární poškození," uzavřela Dr. Wagnerová. 

Zdroj: Tisková zpráva Evropské kardiologické společnosti

Literatura:
1. Puchková-Sistac A, de Lauzon-Guillain B, Girerd N, et al . Asociace mezi stravovacím chováním a 13letým kardiovaskulárním poškozením v původně zdravé kohortě STANISLAS. Eur J of Preventive Cardiol.2023. doi:10.1093/eurjpc/zwac287.

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

NEJATRAKTIVNĚJŠÍ ZAMĚSTNAVATEL V OBLASTI FARMACIE 2024

Společnost GSK získala ocenění Randstad Award 2024, když byla vyhlášena nejatraktivnějším zaměstnavatelem v České republice v oblasti farmacie a zdravotnictví. Výsledky vzešly z veřejného mínění a hodnocení zaměstnanců v nezávislém průzkum Randstad Employer Brand Research. V letošním roce se do průzkumu zapojilo 165 zaměstnavatelů v ČR. V kategorii farmacie & zdravotnictví se na dalších místech po vítězné společnosti GSK umístily společnosti Zentiva a Roche.

TÝDEN ŠTÍTNÉ ŽLÁZY 25.–31. KVĚTNA

Letošní 16. ročník osvětové kampaně Týden štítné žlázy nese podtitul „Táhneme za jeden provaz“. Dlouhodobým cílem kampaně je zvýšit povědomí veřejnosti o různých formách poruch štítné žlázy, což může následně pomoci lépe a včas diagnostikovat ty, kteří o své nemoci nevědí. Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové, ale včasný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím. Endokrinologů je nedostatek, proto se o nemocné stará čím dál víc praktiků. Do jejich péče přejde až pětina pacientů. V České republice je Týden štítné žlázy odborně zaštítěn Českou endokrinologickou společností ČLS JEP a podpořen společností Merck.

SVĚTOVÝ DEN HYPERTENZE

Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou smrti. Hlavními rizikovými faktory jsou kouření, vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. Na nebezpečí a fatální důsledky zvýšeného krevního tlaku upozorňuje Světový den hypertenze, který připadá na 17. května. Arteriální hypertenze je definována jako opakované zvýšení krevního tlaku ≥ 140/90 mmHg naměřené minimálně při dvou různých návštěvách v ordinaci lékaře. Úkolem Světového dne hypertenze je upozornit na význam udržování krevního tlaku v optimálních mezích, respektive upozornit na rizika, která přináší vysoký krevní tlak.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY